Er zijn nog geen producten in uw winkelwagen geplaatst.
Groepenkasten
Gewiss Groepenkast Bestellen, maar hoe?
Het bestellen van een juiste Gewiss groepenkast is belangrijk voor een veilige leefomgeving.
Juiste keuzes zorgen er namelijk voor dat je zo min mogelijk merkt van de gekochte Groepenkast.
Goedkoop kan wel eens duurkoop zijn.
Een Gewiss Groepenkast koop je voor minimaal 20 jaar, houdt hiermee rekening bij je keuze.
Kies altijd voor een grote Europese kapitaalkrachtige fabrikant zoals Gewiss.
Kortom; Met aandacht een groepenkast kopen is niet verkeerd.
Zo helpen wij jou een passende Gewiss groepenkast te vinden:
- Wat is een Gewiss Groepenkast?
- 1 Fase Of 3 Fase Gewiss Groepenkast kopen?
- Hoeveel Groepen in de Groepenkast?
- Welke “standaard” Componenten voor in de Groepenkast?
- Welke “Extra” Componenten voor in de Groepenkast?
- Wat is de juiste afmeting van mijn Groepenkast?
- Welke eisen en normen hebben Groepenkasten?
1. Wat is een Groepenkast?
Een groepenkast is een essentieel onderdeel van elk elektrisch systeem in huis. Het fungeert als het hart van de elektrische installatie, waar alle elektrische stromen samenkomen en worden verdeeld naar de verschillende elektrische apparaten en circuits in huis.
Maar wat is een groepenkast precies en waarom is het zo belangrijk? Een groepenkast, ook wel bekend als een meterkast of verdeelkast, is een metalen of kunststof kast waarin alle elektrische componenten en beveiligingsapparatuur zich bevinden. Het bestaat uit verschillende componenten, zoals groepenkasten, aardlekschakelaars, hoofdschakelaars en automaten.
De groepenkast heeft meerdere groepen die elk een specifieke hoeveelheid elektrische apparaten en circuits ondersteunen. Een groep is een groep van stopcontacten, lichtpunten en andere elektrische apparaten die samen op een specifieke stroomkring zijn aangesloten. Door de elektrische belasting over meerdere groepen te verdelen, wordt voorkomen dat een enkele overbelasting de gehele installatie lamlegt.
Een groepenkast moet voldoen aan strikte veiligheidsnormen om onveilige situaties en schade aan de elektrische installaties te voorkomen. Het moet bijvoorbeeld beschikken over voldoende aardlekschakelaars om te zorgen voor een veilige aarding en bescherming tegen elektrocutie. Daarnaast moet het ook geschikt zijn voor de specifieke behoeften van het huis en de elektrische apparaten die worden gebruikt.
Bij het kiezen van de juiste groepenkast is het belangrijk om rekening te houden met verschillende aspecten. Ten eerste is het aantal groepen dat nodig is, afhankelijk van het aantal elektrische apparaten en circuits in huis. Ook de fase aansluiting en het maximaal vermogen dat de groepenkast kan leveren, spelen een rol bij de keuze.
Daarnaast moet de groepenkast van hoge kwaliteit zijn om een veilige installatie te garanderen. Merken zoals Gewiss, ABB, Hager en Eaton staan bekend om hun betrouwbaarheid en duurzaamheid. Ook moet de groepenkast de juiste afmetingen hebben en passen in de beschikbare ruimte in huis.
Kortom, een groepenkast is een onmisbaar onderdeel van elk elektrisch systeem. Het zorgt voor een veilige en betrouwbare distributie van elektrische stromen naar de verschillende elektrische apparaten en circuits in huis. Het kiezen van de juiste groepenkast is essentieel om te zorgen voor een veilige, efficiënte en goed functionerende elektrische installatie.
In de meterkast zit dus een Groepenkast.
Deze zorgt in je huis of pand voor de verdeling van Elektrische Energie / Stroom.
Groepenkasten worden ook wel eens anders genoemd, namelijk:
- Verdeelinrichting
- Verdeelkast
- Stoppenkast
- Meterkast
Over het algemeen wordt de groepenkast in woningen gebruikt, en de verdeelinrichting of verdeelkast in bedrijven gebruikt.
Voordat er automaten op de markt waren, maakte men gebruik van zekeringen, ook wel stoppen genoemd, vandaar de naam stoppenkast.
De naam stoppenkast wordt echter steeds minder gebruikt,
door de opkomst van de groepenkast worden er geen echte stoppen meer gebruikt, maar automaten en schakelaars.
In de volksmond wordt de term meterkast ook veelvuldig gebruikt. Evenals de stoppenkast, komt ook de naam meterkast van vroeger. De meterkast was de kast waar de elektriciteitsmeter en de stoppenkast in werden gemonteerd.
Later kwamen daar de gasmeter en de watermeter bij.
De meterkast is tegenwoordig het verzamelpunt voor alle nuts voorzieningen. Gas/warmte, water, elektra en internet.
De Elektrische stroom die binnenkomt in de woning is aangesloten en beveiligd in de kast van het energiebedrijf. Deze kast is in woningen door het energie leverende bedrijf vaak gezekerd met 1x25A of 3x25A, en door de toename van het elektrisch verbruik, zien we tegenwoordig steeds vaker 1x35A en 3x35A.
Theoretisch zou je de hele woning aan kunnen sluiten op deze kast van het energiebedrijf, echter dit mag niet.
In verband met de veiligheid ben je zelf verplicht om een groepenkast te plaatsen.
Hiermee worden de verschillende verbruikers verdeeld in verschillende Groepen, vandaar de naam voor deze kast.
Een groep is dus verantwoordelijk voor het leveren van stroom in een deel van je huis of pand of voor een grote verbruiker zoals de wasmachine.
Wanneer er van een groep TE VEEL Elektrische Energie wordt afgenomen, schakelt de groep uit. Dit Is een veiligheidsmaatregel.
2. 1 Fase Groepenkast of 3 Fase Groepenkast kopen?
Standaard gezien is een 1-Fase aansluiting van 25A of 35A goed genoeg. De laatste jaren gebruiken we alleen steeds vaker meer en meer stroom.
Het ontwerp van een installatie begint altijd met "het eind" in zicht. Welke verbruikers heb je, en welke verbruikers ga je mogelijk aanschaffen in de toekomst. Op elk apparaat staat welk vermogen deze gebruikt. Deze waarden tel je bij elkaar op, dan weet je de waarde van je aansluiting van je installatie.
Dit heeft als gevolg dat woningen tegenwoordig steeds vaker van een 3-Fase aansluiting van 3x25A of 3x35A toegepast wordt.
Verschil 1 Fase of 3 Fase Groepenkast
1 Fase Gewiss Groepenkasten hebben ongeacht het merk altijd 2-Polige Aardlekschakelaars en 2-Polige hoofdschakelaars. Deze Schakelaars
herken je aan de dubbele module (36 mm Breed).
Bij een 1 Fase komen er twee draden onder uit de stoppenkast. Ook heeft een 1-Fase aansluiting altijd 230V.
3 Fase Gewiss Groepenkasten hebben ongeacht het merk geen 2-Polige hoofdschakelaars, maar hebben een 4-Polige hoofdschakelaar (72 mm Breed).
Als je Energieverbruik boven de 8000 Watt komt, heb je sowieso een 3-Fase aansluiting nodig. Deze Aansluitingen hebben een waarde van 230/400V.
Bij het kiezen van de juiste groepenkast en het bepalen van het benodigde vermogen, is het ook essentieel om rekening te houden met de fase-aansluiting. In Nederland worden elektrische installaties meestal aangesloten op een 1-fase- of 3-fase-aansluiting.
Een 1-fase-aansluiting is de standaard aansluiting voor huishoudens. Hierbij wordt de elektrische stroom verdeeld over één fase met een spanning van 230 volt. Een 1-fase-groepenkast bestaat uit 1 stroomonderbreker voor de fase en 1 aardlekschakelaar.
Echter, als je veel elektrische apparaten hebt die een hoog vermogen vereisen, kan een 1-fase-aansluiting beperkt zijn. In dat geval kan een 3-fase-aansluiting een betere optie zijn. Bij een 3-fase-aansluiting wordt de totale belasting verdeeld over drie fasen, waardoor het mogelijk is om apparaten met een hoger vermogen aan te sluiten. Deze aansluiting heeft een spanning van 400 volt en vereist een 3-fase-groepenkast met een vierpolige hoofdschakelaar en twee of meerdere aardlekschakelaars.
Het is belangrijk om te weten welke fase-aansluiting je hebt, omdat dit bepaalt welk type groepenkast je nodig hebt en welke capaciteit deze moet hebben. Een elektricien kan je helpen bij het bepalen van de juiste fase-aansluiting en het vermogen dat je nodig hebt. Zij kunnen ook de benodigde installatie- en aanpassingswerkzaamheden uitvoeren om ervoor te zorgen dat je elektrische installatie veilig en betrouwbaar is.
Het is van cruciaal belang om te investeren in een groepenkast van hoge kwaliteit om ervoor te zorgen dat je elektrische circuit en apparaten goed beschermd zijn. Kies daarom voor gerenommeerde merken zoals Gewiss voor je groepenkast en bijbehorende componenten. Dit merk biedt betrouwbare en veilige groepenkasten die voldoen aan alle elektrotechnische normen en voorschriften.
Kortom, bij het kiezen van een groepenkast moet je niet alleen letten op het maximale vermogen dat je nodig hebt, maar ook op de fase-aansluiting. Laat je adviseren door een professional om ervoor te zorgen dat je de juiste groepenkast en de bijbehorende installatie krijgt voor een veilige en betrouwbare elektrische installatie in je huis.
3. Hoeveel groepen in de Groepenkast?
Je kunt het aantal groepen berekenen door alle stopcontacten en lichtpunten in huis te tellen. Deze verdeel je dan over de groepen. Houdt er rekening mee dat je de groepen ook goed verdeeld over aardlekschakelaars.
Op bijvoorbeeld de begane grond zorg je ervoor dat de hal op een andere groep zit dan de woonkamer. Dit doe je om te zorgen dat bij storingen van de aardlekschakelaar je in in ieder geval licht hebt vanaf de andere aardlekschakelaar. Om dezelfde reden mag je ook maar maximaal 4 groepen achter een aardlekschakelaar plaatsen.
Elk apparaat geeft ergens aan hoeveel vermogen wordt gebruikt. Apparaten met een vermogen van meer dan 2000W, zoals een magnetron, moet altijd op een aparte groep worden aangesloten zonder andere gebruikers.
Het maximale vermogen van alle apparaten op een groep mag natuurlijk niet hoger zijn dan de maximale belasting. De maximale belasting bereken je door de stroom x spanning. Dus bij een installatieautomaat van 16A, is dit 16 x 230V = 3680W.
Let hierbij op het kwaliteitsverschil van de componenten! Indien een automaat constant het maximale vermogen moet leveren, dan wordt deze warm. Dit warm worden is normaal. Gewiss heeft bijvoorbeeld de koperspoel naar voren geplaatst en luchtstroken gemaakt, dit zorgt voor een nog betere verkoeling van de automaten.
Er zijn echter ook goedkopere leveranciers die de productiekosten laag willen houden en geen warmtevoorzieningen treffen. Dit geeft grote problemen, met kans op brand, als er meerder automaten naast elkaar warm worden.
Max. Belasting per groep = aantal ampère van de groep x 230 volt.
Per Aardlekschakelaar mogen maximaal 4 groepen worden aangesloten.
4. Welke Standaard Componenten in een Gewiss Groepenkast?
Zoals eerder omschreven heeft elke installatie (Volgens huidige Normen) minimaal:
- Hoofdschakelaar: Minimaal een verplichte hoofdschakelaar. Deze zorgt ervoor dat de stoppenkast in de meterkast in één keer spanningsvrij geschakeld wordt.
- Aardlekschakelaar: Minimaal twee Aardlekschakelaars moeten aanwezig zijn.
- Installatieautomaten: Zonder deze automaten kom je natuurlijk ook niet heel ver. (Maximaal 4 installatieautomaten achter 1 aardlekschakelaar.
Standaard componenten zijn: Installatieautomaten, Aardlekschakelaars, Hoofdschakelaars, Beltrafo en een Kookgroep
Grote Gebruikers zoals: Keuken apparaten (kookplaat, vaatwasser, oven ect.) Wasmachine/droger of andere grote verbruikers moeten op aparte groepen.
De elektrische kookplaat, en ook de inductie of keramisch kookplaat, sluit je aan op een kookgroep. Een kookgroep wordt ook wel fornuisgroep genoemd.
Een aardlekschakelaar is een belangrijk onderdeel van een veilige groepenkast. Deze schakelaar beschermt je elektrische installatie tegen onveilige situaties, zoals kortsluiting of lekstroom. Het detecteert afwijkingen in de elektrische stroom en schakelt automatisch de stroom uit om schade aan je apparaten of zelfs brand te voorkomen.
Een standaard groepenkast heeft minimaal twee aardlekschakelaars, maar in sommige gevallen kan het nodig zijn om een extra aardlekschakelaar toe te voegen. Dit is vooral het geval als je veel elektrische apparaten hebt die gevoelig zijn voor storingen of als je extra bescherming wilt voor bepaalde delen van je elektrische installatie.
Door het toevoegen van een extra aardlekschakelaar verdeel je de elektrische belasting over meerdere schakelaars, waardoor de kans op overbelasting of storingen kleiner wordt. Dit zorgt ervoor dat je installatie veiliger en betrouwbaarder is.
Bij het kiezen van een extra aardlekschakelaar is het belangrijk om te letten op het juiste aantal ampère en de juiste gevoeligheid. Een professionele elektricien kan je helpen bij het bepalen van de juiste specificaties voor jouw specifieke situatie.
Het is raadzaam om te investeren in een betrouwbaar merk zoals Gewiss. Dit merk biedt producten van hoge kwaliteit die voldoen aan alle elektrotechnische normen en voorschriften.
Kortom, voldoende aardlekschakelaars zijn essentieel voor een veilige elektrische installatie. Het biedt extra bescherming tegen potentieel gevaarlijke situaties en minimaliseert de kans op schade of brand. Vertrouw op de expertise van een professionele elektricien en kies voor hoogwaardige merken om ervoor te zorgen dat je installatie optimaal beveiligd is.
5. Welke “Extra” Componenten voor in de Groepenkast?
Naast de standaard componenten hebben we aanvullende componenten in de meterkast, tegenwoordig zijn ze vaak onmisbaar in ons huidige huishouden.
Contactdoos: Bijvoorbeeld om je internetmodem op aan te sluiten wanneer deze in de meterkast hangt, of natuurlijk als je de gang moet stofzuigen.
Beltrafo: De beltrafo zorgt ervoor dat de 230V wordt aangepast naar de elektrische energie en spanning (8-12Volt gelijkstroom) die de deurbel nodig heeft.
Aardlekautomaat of Alamat: De combinatie van een Installatieautomaat met een Aardlekfunctie. Aardlekautomaten kunnen gekozen worden ipv Aardlekschakelaars met losse automaten.
Stel dat de groep van de Aardlekautomaat wordt uitgeschakeld, dan schakel alleen deze groep uit en niet alle 4 de groepen zoals bij een aardlekschakelaar.
Zeker bij een groep voor buitenverlichting,- en wandcontactdozen is een Aardlekautomaat aan te bevelen. Bij deze groep wordt de Aardlekautomaat het vaakst uitgeschakeld. De Aardlekautomaat zorgt er voor dat alleen de groep van de buitenverlichting ect. wordt uitgeschakeld.
Krachtgroep: Een Krachtgroep zorgt er voor dat je grote zware verbruikers aansluit tot 11 kW. Een krachtgroep is te gebruiken bij een 3 fase Groepenkast. Lees meer over krachtgroepen.
In ons dagelijks leven zijn we steeds meer afhankelijk van elektrische apparaten. Of het nu gaat om huishoudelijke apparaten zoals koelkasten, wasmachines en stofzuigers, of om technologische apparaten zoals computers, televisies en smartphones, we hebben ze allemaal in overvloed in huis of op kantoor.
Het aantal elektrische apparaten in een huis of bedrijfspand kan sterk variëren, afhankelijk van de behoeften en activiteiten van de bewoners of medewerkers. Een gezin kan bijvoorbeeld meerdere telefoons, tablets, laptops, televisies, gameconsoles en keukenapparaten hebben. Een bedrijf daarentegen kan een breed scala aan computers, printers, monitoren, koffiemachines en andere kantoorapparatuur hebben.
Het is belangrijk om te onthouden dat elk elektrisch apparaat een bepaalde hoeveelheid elektrische stroom gebruikt. Deze stroom wordt geleverd via de groepenkast en verdeeld over de verschillende groepen in het elektriciteitscircuit. Daarom is het essentieel dat de groepenkast voldoende capaciteit heeft om alle apparaten van stroom te voorzien.
Bij het kiezen van een groepenkast is het dus belangrijk om rekening te houden met het aantal elektrische apparaten dat je hebt of in de toekomst wilt installeren. Het is aan te raden om een groepenkast te kiezen met voldoende groepen en ampères om aan je behoeften te voldoen.
Daarnaast is het ook van belang om te bedenken dat de populariteit van elektrische voertuigen de laatste jaren sterk is toegenomen. Als je een elektrische auto hebt of van plan bent er een aan te schaffen, moet je ervoor zorgen dat je groepenkast geschikt is om het extra stroomverbruik van het opladen van de auto aan te kunnen.
Het aantal elektrische apparaten in huis of op kantoor zal waarschijnlijk alleen maar toenemen naarmate we verder gaan met de digitalisering en technologische vooruitgang. Zorg er daarom voor dat je groepenkast voldoende capaciteit heeft om aan je huidige behoeften te voldoen en voorbereid is op de toekomstige ontwikkelingen. Schakel een professionele elektricien in om je te helpen bij het kiezen van de juiste groepenkast en het veilig en efficiënt verdelen van de elektrische stroom in je huis of bedrijfspand.
6. Afmeting Groepenkast
Welke afmeting groepenkast moet ik nemen?
De afmeting van de meterkast bepaald de maximale afmeting van bijvoorbeeld hiernaast staande Stoppenkast.
Een maximale afmeting hebben we niet, wel hebben we standaard afmetingen.
Meest voorkomend is: 330 x 220 mm
7. Welke eisen en normen hebben groepenkasten?
De eisen voor veilige installaties zijn vastgelegd in de NEN 2768 (voor meterkasten), de NEN 1010 (de norm voor het aanleggen van veilige laagspanningsinstallaties) en de productnorm NEN-EN-IEC 61439-3 voor groepenkasten.
Terug naar boven